چرا ابوريحان محمد بن احمد بيروني ؟

محمد بن احمد بیرونی، ابوریحان، (440ـ362 قمری)، دانشمند برجسته­ی ایرانی، در سوم ذیحجه­ی 362 هجری قمری (18 دی­ماه 361 خورشیدی) در شهر کاث، از شهرهای ولایت خوارزم، به دنیا آمد. پدرش، ابوجعفر احمدبن علی اندیجانی، اخترشناس دربار خوارزم­شاه در رصدخانه­ی گرگانج بود و مادرش، مهرانه، پیشینه­ی مامایی داشت. چنان که خود گفته است، پدرش را در پی بدگویی حسودان از دربار راندند و به ناچار در یکی از روستاهای پیرامون خوارزم ساکن شدند.کتاب ماللهند بیرونی برجسته­ترین اثر در تاریخ، دین، آداب و دانش هندوان است و از این رو می­توان بیرونی را یکی از پیشگامان مردم­شناسی و دین­شناسی تطبیقی دانست. او در این پژوهش مردم­شناسی خود با دشواری­ها بسیاری رو به رو بوده است. چرا که به عنوان یک مسلمان به سرزمینی پا گذاشته است که مردمش از مسلمانان نفرت دارند و فراگیری زبان آن­ها نیز بسیار سخت است. با این همه، بیرونی سانسکریت را به خوبی می­آموزد و می­کوشد با مردم هند و دانایان هندی ارتباط برقرار کند و در پی پژوهش خود به جای جای هندوستان سفر می­کند.

بیرونی در ماللهند به بررسی تطبیقی باورهای هندوان با ملت­های دیگر نیز می­پردازد. برای نمونه، چون به نظر او یونانیان پیش از برآمدن مسیح (ع) به همان چیزها باور داشتند که هندوان باور دارند، نظرها و باورهای آن دو قوم را با هم مقایسه می­کند. در جای دیگری از همین کتاب به مقایسه­ی جامعه­ی طبقاتی هند و جامعه­ی ساسانی می­پردازد و آن دو را بسیار مانند هم می­پندارد. هنگام پرداختن به آیین­های ازدواج هندوان به آیین های ایرانیان، یهودیان و عرب­های دوره­ی جاهلی نیز می­پردازد. بیرونی در الاثارالباقیه نیز به باورها و آیین­های گوناگونی که در میان ملت­ها و پیروان دین­ها و فرقه­های مختلف دیده می­شود، می­پردازد و تفاوت­ها و شباهت­های آن­ها را برمی­شمارد.

ماللهند برجسته­ترین اثر ابوریحان در حوزه علوم انسانی را می­توان یک اثر مردم­نگارانه نامید. بیرونی در این اثر با استفاده از تکنیک­های مشاهده میدانی کاری علمی و جاودانه به یادگار گذاشته است و اینک پس از قریب 900 سال از وفات آن دانشمند فرزانه و به پاس زحمات و تلاش­های ایشان در تدوین کتاب مردم­شناسانه ماللهند، «اولین جشنواره پژوهش­های تجربی ابوریحان» به نام او نام­گذاری می­شود.

مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) وابسته به جهاد دانشگاهی به منظور شناساندن و تقویت حرفه پژوهشگری در حوزه علوم اجتماعی و تحقیقات تجربی منطبق با ملاک های علمی و همچنین تقدیر از محققان و فعالان برتر این حوزه اولین جشنواره پژوهش-های تجربی ابوریحان را با مشارکت سازمان ها و نهادهای علمی و اجرایی برگزار می کند.
 

 

 

 
 
     
 
     

 
 

برگزارکننده جشنواره

 
 

مشارکت کنندگان

 

حامیان جشنواره

 
 

کليه حقوق اين سايت متعلق به جشنواره پژوهش های تجربی ابوریحان است.